Euro i domaće nekretnine

Euro i domaće nekretnine Gračanica

Prodati ili zamijeniti nekretninu - pitanje je sad!

Ako razmišljate o prodaji vaše nekretnine, a u isto vrijeme želite da kupite drugu nekretninu, najisplativije je da ponudite  mogućnost zamjene nekretnina.

Zamjena nekretnina podrazumijeva da ukoliko pronađete odgovarajuću nekretninu za zamjenu, te sa drugom stranom postignete dogovor o zamjeni. Ukoliko se vrijednosti nekretnina razlikuju, strana čija nekretnina ima manju odnosno nižu vrijednost od druge nekretnine, plaća razliku vrijednosti nekretnine suprotnoj strani.

S druge strane, uvijek možete prvo ići sa prodajom svoje nekretnine uz napomenu da postoji mogućnost zamjene, jer sa novcem koji dobijete od prodaje svoje nekretnine, možete da birate nekretninu za kupovinu po vlastitom ukusu, a ne onu koju Vam je neko drugi nametnuo.

Prodaja prije kupovine se najčešće dešava i to s dobrim razlogom. Naime, za mnoge vlasnike nekretnina, prodaja prije kupovine je neophodna kako bi obezbijedili finansijsku stabilnost posebno ako se nekretnina plaća iz kreditnih sredstava.

S druge strane, kupovina prije prodaje je najudobniji način za promjenu nekretnine, jer imate dovoljno vremena da bez stresa odabrete nekretninu koja Vam odgovara, izvršite renoviranje i nekretninu priremite baš onako kako Vam odgovara. Naravno, da biste kupili nekretnnu prije prodaje, potrebno je da budete finansijski stabilni, odnosno da imate gotov novac ili mogućnost da uzmete kredit u banci.

Možda ćete se iznenaditi, ali kupovina i prodaja u isto vrijeme je veoma čest način za promjenu nekretnine. Mnogi ljudi biraju ovaj način, jer zbog ograničenih finansijskih sredstava ne mogu kupiti novu nekretninu dok ne prodaju postojeću, te u isto vrijeme pokušavaju naći pravu nekretninu za sebe. Nije neobično da se tokom kupoprodaje zakaže potpisivanje kod istog notara u sat vremena razlike, a ponekad čak i čitanje dva ugovora u isto vrijeme. Navedeno je najlakše realizovati kroz angažovanje profesionalnog posrednika koji može da pronađe odgovarajuća rješenja, te objedini različite potrebe i interese klijenata na obostrano zadovoljstvo. 

Bez obzira na koju se opciju odlučili, ne zaboravite da je prodaja, zamjena ili kupovina nekretnine jedna od najznačajnijih odluka u životu svakog pojedinca i porodice.

Zbog toga prije donošenja konačne odluke dobro razmislite i informišite se.

Savjeti iz prakse

Izdvojene nekretnine

Kupujem stan u Gračanici 25 – 30 m2

Gračanica, Bosna i Hercegovina

Pošalji upit za ovu nekretninu Ime i prezime* Email* Telefon...

  Gračanica, Bosna i Hercegovina

  Traži se stan/sprat kuće za iznajmljivanje u Gračanici

  Gračanica, Bosna i Hercegovina

  Pošalji upit za ovu nekretninu Ime i prezime* Email* Telefon...

   Gračanica, Bosna i Hercegovina

   Poslovni prostor 81.42 m2 – Neotkriveni dragulj među poslovnim prostorima Gračanice

   Cijena na upit
   M8V2+F8F, Zlatnih ljiljana, Gračanica, Bosna i Hercegovina

   Pošalji upit za ovu nekretninu Ime i prezime* Email* Telefon...

    M8V2+F8F, Zlatnih ljiljana, Gračanica, Bosna i Hercegovina
    Cijena na upit
    Powered by Estatik

    Reset password

    Enter your email address and we will send you a link to change your password.

    Powered by Estatik
    error: Sadržaj je zaštićen !!